- 1 sobre de llevat
- 4 ous
- 200 g de farina
- 150 g de sucre
- 150 g de mantega
- Entre mig i 3/4 de rajola de xocolata negra fondant
Separes la clara i el rovell dels quatre ous.
Montes les clares a punt de neu per una banda (recorda que a punt de neu és més fàcil fer-ho si tens una batedora, si no cal temps, paciència i uns braços de nedadora... cap problema, no?) i poses 100 g de mantega a fondre al bany maria (en un pot metàl·lic que posaràs dins d'aigua bullint).
Barreges els quatre rovells ben barrejats amb el sucre. Has d'estar una estona, fins que facin una crema de color claret. Saps que és crema quan, en aixecar una mica amb la forquilla i tornar-la a deixar caure sobre la resta que tens al bol, queda el bony del filet que has tirat una estona.
Afegeix la mantega fosa i segueix remenant.
Posa la xocolata a fondre al bany maria, amb els 50 g de mantega que t'han sobrat. Et caldrà d'aquí a una estona.
Afegeix la farina a cullerades i ... segueix remenant. Aquest punt és el més pesat si no tens ajuda de cap aparell, perquè al final la massa que es fa és una mica espessa i dura de remenar. Tu persevera.
Quan la massa ja estigui ben barrejada (en pastisseria sempre val la pena remoure una estona de més que una de menys), li afegeixes a cullerades les clares muntades del principi. Si, amb tota la feina, fa una estona que les has muntat, torna a batre-les una mica més, per si les mosques.
En aquest punt seria bo que comencessis a preescalfar el forn, a temperatura mitjana, per tenir-lo preparat quan posis el pastís
Quan hagis afegit tota les clares ja tindràs la massa bàsica per al pastís. Separa una tercer part de la massa, aproximadament, i barreja-la amb la xocolata desfeta, removent-ho bé.
Ara sols queda posar-ho al forn. "pinta" el motllo amb mantega i recobreix-ho amb una mica de farina. És per evitar que el pastís s'enganxi i poder desemmotllar més de pressa. Posa una capa de massa blanca, la massa de xocolata, i recobreix-la tota amb una darrera capa de massa blanca. Ja tens els pastís preparat per anar al forn.
L'has de deixar, a una temperatura i alçada mitjanes (jo a casa posava cap a 170º, més o menys) entre 40 i 45 minuts. És importantíssim, si vols que el pastís pugi bé, que estigui el forn ja calent des del principi, i que no l'obris en tota l'estona de cocció. Si l'obres, la temperatura baixa de cop i els pastís "col·lapsarà". Probablement quedarà bo, però no bonic.
Quan ja porti uns 40-45 minuts, obres una mica i punxes el pastís amb un escuradents o un palet de fusta. Si el palet surt net ja està acabat. En cas contrari, deixa'l una mica més. Jo no passaria d'una hora.
I un cop tret, deixa'l refredar, treu-lo del moll... i a menjar!!
Que vagi de gust
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada